خبرگزاری مهر - گروه استانها: مبارزه با آفات، بیماریهای گیاهی و علفهای هرز که هر ساله خسارت زیادی به محصولات کشاورزی وارد میکند یک امر ضروری و اجتناب ناپذیر است چراکه هر ساله بخشی از محصولات کشاورزی در اثر آفات، امراض و علفهای هرز از بین میرود.
روشهای مختلفی برای مبارزه با عوامل زیان آور گیاهی وجود دارد که رایجترین آنها استفاده از آفت کشهای شیمیایی است اما در سالهای اخیر برنامههایی برای کاهش مصرف سموم شیمیایی و جایگزین کردن روشهای مبارزه شیمیایی با دیگر روشها مدنظر قرار گرفته که از جمله آن مبارزه بیولوژیک در ابعاد وسیع است.
طبق نظر کارشناسان این روش میتواند به میزان زیادی اثرات سو ناشی از مصرف آفت کشهای شیمیایی را کاهش داده و در بلند مدت با ایجاد تعادلی مناسب بین عوامل زیان آور کشاورزی و دشمنان طبیعی آنها هزینه مبارزه را پایین آورد که البته این روشها در استان همدان نیز کاربرد دارد.
استفاده از سمهای شیمیایی در مزارع تا حدی کنترل شده است
یک کشاورز همدانی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه استفاده از سمهای شیمیایی در مزارع تا حدی کنترل شده است، گفت: در سالهای گذشته میزان مصرف سم در مزارع و باغهای کشاورزان بیشتر بود.
مجید قدیم پور با بیان اینکه اخیراً روشهای جدیدی جایگزین این سمها شده است، گفت: خوشبختانه حضور کارشناسان کشاورزی در کنار کشاورزان نیز بیشتر شده و شاهد همراهی آنها با کشاورزان هستیم.
وی با تاکید بر اینکه قیمت سمهای عرضه شده در بازار به قدری بالاست که توان خرید ان را نداریم، گفت: البته سعی میکنیم سم چندانی در مزرعه استفاده نکنیم چون به همان میزان که فایده دارد قطعاً مضر نیز هست.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز در خصوص اقدامات انجام شده برای مبارزه با آفات کشاورزی با بیان اینکه همدان ۱.۲ وسعت کشور را به خود اختصاص داده و ۴.۵ تا ۵ درصد تولیدات بخش کشاورزی در همدان صورت میگیرد، گفت: مجموعه حفظ نباتات یکی از سازمانهای مستقل جهاد کشاورزی است و زیر نظر وزیر جهاد کشاورزی فعالیت میکند.
حمایت، پشتیبانی و خدمات رسانی به بخش تولیدات گیاهی
شهرام پیشه ور بابیان اینکه این مجموعه با هدف حمایت، پشتیبانی و خدمات رسانی به بخش تولیدات گیاهی فعال است، گفت: سازمان حفظ نباتات از سازمانهای واکنش سریع محسوب میشود و شبیه هلال احمر باید همیشه آماده باشد تا به محض وقوع بحران وارد عمل شود.
پیشه ور با تاکید بر اینکه بر همین اساس قرنطینه نباتی در دو حوزه کار این مجموعه انجام میشود که یکی داخلی و دیگری خارجی است، افزود: خارجی همان عوامل خسارت زای گیاهی هستند که در داخل وجود ندارند و با اقدامات انجام شده مانع از ورود آن به ایران میشویم.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه یک محموله سیب زمینی برای اولین بار وارد رزن شد و در قرنطینه است تا نمونه برداری انجام شود، گفت: به هیچ وجه اجازه خروج آن و ورود به مزارع داده نمیشود و اگر عاری از مورد خسارت زا باشند استفاده خواهد شد.
وی با بیان اینکه در قرنطینه داخلی آفات و بیماریهای داخل کشور کنترل میشود، گفت: این آفات در یکسری نقاط وجود دارند و باید مانع از انتقال آن به مناطق سالم شویم.
مدیریت تلفیقی آفات در یک شبکه هدفمند انجام میشود
پیشه ور به مدیریت تلفیقی آفات نیز اشاره کرد و با بیان اینکه این نوع مدیریت در یک شبکه هدفمند انجام میشود، گفت: در این مدیریت روشهای کنترل شیمیایی و سموم و مبارزه غیر شیمیایی مدنظر است و از عوامل بیولوژیک استفاده میکنیم.
وی با بیان اینکه در این روش تلههایی در باغها میگذاریم به هرس در باغها اشاره کرد و گفت: باید بقایای هرسها در باغ بسوزد کمااینکه وجین علفهای هرز نیز انجام میشود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه در این روش چند محصول به صورت ویژه مورد نظر هستند، عنوان کرد: خیار، گوجه فرنگی، فلفل و توت فرنگی از جمله این موارد مهم به حساب میآید.
وی با بیان اینکه از مجموع سطوح موجود در استان همدان ۷۵۹ هکتار از محصولات سبزی صیفی و گلخانهای تحت پوشش آی پی ام قرار گرفت تا با حداقل مصرف سموم و کود شیمیایی برای تولید محصولات اقدام شود، گفت: این روند ادامه دارد تا با رشد سالیانه به هدف نهایی برسیم.
پیشه ور با یادآوری اینکه که اقدامات امسال نسبت به سال گذشته ۱۲ درصد رشد داشته است، گفت: برای محصولات باغی دستورالعمل پیش آگاهی صادر میکنیم تا کشاورزان در جریان باشند چه زمانی چه مقدار سم را مصرف کنند.
سموم فاسد و تاریخ گذشته در عملیات ردیابی پیگیری میشوند
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه سالی ۲۳ اطلاعیه صادر میشود از عرضه سموم در عوامل مجاز فروش خبر داد و گفت: سموم فاسد و تاریخ گذشته در عملیات ردیابی پیگیری میشوند.
پیشه ور از ثبت ۱۰۵۳ مورد بازدید از فروشندگیهای سموم مجاز خبر داد و با بیان اینکه سرانه مصرف سم در کشور ۰.۷ تا یک لیتر در هکتار است، گفت: این میزان در همدان کمتر از هفت دهم لیتر است و مصرف سم از ۷۰۰ تن در سال به ۴۶۰ تن در سال رسیده است.
سموم پرخطر حذف و مواد کم خطر جایگزین آن شد
وی با بیان اینکه در کنار کاهش مصرف سم؛ سموم پرخطر نیز حذف و موارد کم خطر جایگزین آن شده است به مبارزه بیولوژیک و غیر شیمیایی اشاره کرد و اظهار داشت: در سال گذشته روی محصولات کشاورزی بسیاری کار انجام شده و ۲۳ هزار و ۹۱۲ هکتار از محصولات باغی و زراعی تحت پوشش این عملیات قرار رفته است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر در استان همدان یک واحد پرورش حشرات مفید وجود دارد و انسکتاریوم زنبور تولید میشود که در مزارع گوجه فرنگی و ذرت قابل استفاده است، گفت: در حدود ۲۵۱۰ از مزارع استان همدان هکتار این روش اجرا شده که شامل یک هزار و ۳۱۰ هکتار ذرت و ۱۲۰۰ هکتار گوجه فرنگی است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه برای نخستین بار یک شرکت دانش بنیان در استان همدان در حال تولید کنه شکارگر است، گفت: این شرکت علاوه بر تأمین نیاز همدان به برخی استانها نیز کنه شکارگر میفروشد که با رها کردن آن در مزار آفات شناسایی و گرفتار میشوند.
کنه آمبلی زیوس سوریسکی تولید و تکثیر شد
وی با اشاره به اینکه در راستای مبارزه بیولوژیک کنه آمبلی زیوس سوریسکی در استان تولید و تکثیر شد، ادامه داد: این کنه به صورت بیولوژیکی و طبیعی آفات مهم و مضر برای گلخانه را از بین میبرد.
پیشه ور گفت: این کنه توسط یک شرکت دانشبنیان و با حمایت سازمان جهاد کشاورزی تولید شد و در محیطهای گلخانهای رها میشود.
وی خاطرنشان کرد: از آنجا که مبارزه بیولوژیک گران تمام میشود، سازمان جهاد کشاورزی از ترویج و استفاده از این نوع مبارزهها حمایت میکند تا گلخانهداران و تولیدکننده این سموم بیولوژیک بتوانند به فعالیت بپردازند.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به اینکه در حال حاضر تولید محصولات گواهی شده یکی از سیاستهای مهم وزارت جهاد کشاورزی است، گفت: به دنبال ایجاد یک مرکز برای عرضه محصولات گواهی شده هستیم تا با حمایتهای بهعمل آمده بتوانیم امکان عرضه و خرید این محصولات را فراهم کنیم.
سه هکتار از گلخانههای همدان تحت پوشش کنه شکارگر قرار گرفت
پیشه ور با بیان اینکه سال گذشته سه هکتار از گلخانههای استان همدان تحت پوشش کنه شکارگر قرار گرفت، گفت: یک هزار هکتار از گردو کاریهای استان همدان نیز تحت عملیات کنترل کرم خراط بود.
پیشه ور با بیان اینکه یک ریال هم یارانه بابت سم به کشاورزان پرداخت نمیشود، گفت: این امر کاهش مصرف سم را موجب شده است.
وی با بیان اینکه در خصوص گلخانهها برای اجرای عملیات بیولوژیک مبارزه با آفات استعداد سنجی صورت میگیرد، اظهار داشت: در روش مبارزه بیولوژیک تلفات قابل رؤیت نیست.
وی به مبارزه با آفات عمومی و همگانی نیز اشاره کرد و بیان اینکه آفات عمومی همان ملخها و جوندگان صحرایی هستند که در تمام مزارع میتوانند فعالیت کنند، گفت: وظیفه مبارزه با این آفات بر عهده دولت است و باید تمام امکانات مبارزه را مهیا کند.
سال گذشته در ۷ هزار و ۶۰۰ هکتار از مزارع با جوندگان مضر صحرایی مبارزه شد
وی با بیان اینکه در همدان موشها و جوندگان صحرایی بیشترین فعالیت را دارند و هر ساله با توجه به دامنه آلودگی اقداماتی انجام میشود، گفت: سال گذشته در ۷ هزار و ۶۰۰ هکتار از مزارع با جوندگان مضر صحرایی مبارزه شد و با استفاده از طعمه گذاری اقداماتی صورت گرفت.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه در مبارزه با ملخ پارسال هیچ گونه اقدامی نداشتیم، گفت: از ۲۰ سال قبل هر ساله بسته به میزان آلودگی سطوح یک سری مبارزات انجام میشد که از ۲۰۰ تا هزار هکتار را در بر میگرفت.
وی با بیان اینکه ملخهای همدان بومی هستند، اظهار داشت: گونه ملخهای دریایی و صحرایی که این روزها کشور را درگیر کرده در همدان مشاهده نشده و منظور از مبارزه با ملخ همان ملخ بومی همدان است.
پیشه ور با بیان اینکه طبق آنچه بررسی شده استانهای قزوین و زنجان درگیر مبارزه با ملخ صحرایی و دریایی هستند، اظهار داشت: تا این تاریخ این ملخها به همدان نفوذ نکردهاند.
وی با یادآوری اینکه ملخهای دریایی از شبه جزیره عربستان بلند میشوند و از روی دریا پرواز میکنند و وارد ایران میشوند، اظهار داشت: ویژگی خاص این ملخها در آن است که با حجم زیادی پرواز میکنند و موقع پرواز نیز وقتی دچار خستگی میشوند زنجیر وار روی آب مینشینند تا جایی که یک متر ارتفاع تشکیل میدهند و در نهایت وارد ساحل دریا میشوند.
پیشه ور با بیان اینکه ملخها در حاشیه جنوبی کشور تخمگذاری میکنند و پس از آن نوزادهای ملخ متولد میشوند، گفت: در حال حاضر ۷ استان کشور درگیر این ملخها هستند و بیش از هزار هکتار سطح مبارزه است که انجام گرفته است.
ستاد مبارزه با ملخهای دریایی و صحرایی فعال است و تمام امکانات استانها بسیج شده تا ملخ سرکوب شود وی با بیان اینکه ستاد مبارزه با ملخهای دریایی و صحرایی فعال است و تمام امکانات استانها بسیج شده تا ملخ سرکوب شود، گفت: سطح آلودگی بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار هکتار تخمین زده شده که اگر این ملخها به سمت همدان هم حرکت کنند امکانات برای مبارزه مهیا است.
وی با بیان اینکه ملخها گیاه خوار هستند، اظهار داشت: یکی از روشهای بیولوژیک در مبارزه با ملخ استفاده از پرندگان است کمااینکه در روستای انجلاس از توابع استان همدان این روش کاربرد دارد و کشاورزان پای درختان منابع آب را تعبیه میکنند تا سارها با تغذیه آن به خوردن ملخها بپردازند.
وی با بیان اینکه شبکههای مراقبت در مراکز کشاورزی فعال هستند و در فعالیت روزمره دیده بانی ملخ را انجام میدهند، گفت: به محض مشاهده موارد مورد نظر کارشناسان به محل اعزام میشود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: با توجه به سرمایی که وجود داشت گزارش خسارت از محل ملخها ثبت نشده کما اینکه پارسال نیز مبارزه با ملخها در همدان صفر بود.
آنچه مسلم است نقش برنامههای ترویجی در کاهش مصرف سموم و همچنین مصرف بهینه در حد نیاز بسیار مهم و اساسی است کمااینکه باید ارتباط آموزشی بین کشاورزان نیز افزایش یابد تا کشاورزان پیشرو، خود مروجی برای سایر کشاورزان باشند.
نظر شما